Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Norsk bokmål NO Polski PL Español ES Svenska SV

De Spaanse economie blijft groeien. Ook in 2017

Spanje was in 2016 de snelst groeiende economie van de middelgrote en grote economieën in de eurozone. Dit was in 2015 ook het geval.

6,6% In twee jaar
Volgens het Spaanse bureau voor statistiek groeide het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal van 2016 met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Over het hele jaar groeide de economie met 3,2 procent, zoals ook was voorspeld door de Spaanse overheid en ook het IMF. Na een diepe economische crisis heeft Spanje op één procentpunt na dezelfde groei als tijdens de piek aan het einde van het tweede kwartaal van 2008. Dit dankzij een groei van 6,6 procent in de afgelopen twee jaar tijd.

Almeria
Ook wij hier in Almeria merken duidelijk een verschil. Almeria, gedurende de crisis het hardst getroffen in Spanje, is duidelijk aan een opmars en inmiddels goed voor het grootste gedeelte van de export van groente en fruit.

Maar veel belangrijker voor een onderneming als de onze is natuurlijk de huizenverkoop. Zag je tot aan een paar jaar geleden nog overal “Se vende” borden, nu is dat bijna niet meer het geval. In populaire badplaatsen in onze regio zoals Mojacar Playa, Vera Playa en Villaricos is zelfs bijna niets meer onder de €60.000 euro te vinden, laat staan aan de eerste lijn. Aan zee. Het zijn vooral de Spanjaarden zelf die veel kopen.

Een goed moment om rendement te halen in Spanje. Koop een woning

Groei
De groei van de Spaanse economie is grotendeels te danken aan een toegenomen consumptie in het land. De werkloosheid daalde flink van bijna 27 procent in 2012 tot 18,6 procent nu, de huizenmarkt is aan het aantrekken en de rentes zijn nog altijd laag net als de inflatie.

Voor dit jaar verweachten analisten dat de groei in Spanje op behoorlijk niveau blijft al zal het tempo vermoedelijk inzakken. De Spaanse centrale bank rekent op een groei van 2,5% in 2017. Daar kan geen spaarrekening tegenop

Search Re-Sales and rentals

Call us now
Find us now